Gazete Vatan Logo

‘Bunlar Türk malı arkadaş!’

1071 Alpaslan, 1299 Osman Gazi ve 1453 Fatih ATAK helikopterleri jandarmaya teslim edildi. Törende konuşan İçişleri Bakanı Soylu, “Bunlar Türk malıdır arkadaş. Bizim evlatlarımız, mühendislerimiz yaptı” dedi

‘Bunlar Türk malı arkadaş!’

Başkentteki Jandarma Havacılık Başkanlığı Şehit Orgeneral Eşref Bitlis Kışlası’nda T129 ATAK helikopterleri için teslim töreni düzenlendi. Kabul faaliyetleri tamamlanan 1071 Alpaslan, 1299 Osman Gazi ve 1453 Fatih ATAK helikopterleri Jandarma Genel Komutanlığı’na teslim edildi. Dün teslim edilen 3 ATAK helikopterinin yanı sıra bugüne kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na toplam 31 helikopter teslimatı gerçekleştirildi.

‘Allah razı olsun’

Teslim törende konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uçak ve helikopter yapmayı değil yıllar önce Türk milletine unutturulmaya çalışılan öz güveni keşfettiklerini söyledi: İşte bu helikopterler, bu inancın ve bu öz güvenin eseridir. 15 Temmuz’dan sonra 3 insanlı keşif uçağı, 2’si silahlı olmak üzere toplam 6 insansız hava aracı Jandarma Genel Komutanlığı envanterine dahil edilmiştir. SİHA atışlarıyla 2016’da 24, 2017’de 62 ve 2018’in başından bugüne kadar da 5 olmak üzere toplam 91 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Bu hava araçlarının destek verdiği operasyonlarda ise toplam 1038 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Sağımda solumda iki tane helikopter var. Bunlar Türk malıdır arkadaş. Bizim evlatlarımız, mühendislerimiz yaptı. Allah onlardan razı olsun.

Haberin Devamı

Teslim töreninin ardından 1071 Alpaslan ATAK Helikopteri ile gösteri uçuşu yapıldı. Soylu, helikopter pilotları, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin (solda) ve Savunma Sanayii Müşteşarı İsmail Demir’le (sağda) hatıra fotoğrafı çektirdi.

T-129 ATAK

- Mürettebat: 2

- Uzunluk: 13.45 metre

- Azami kalkış ağırlığı: 5 ton

- Azami hız: 278 km./s

- Menzil: 561 km.

- Uçuş yüksekliği: 6 bin metre

- Silah sistemleri: 8xAGM-114 Hellfire, BGM-71 TOW, Hyrdra 70, Spike-ER, UMTAS, OMTAS, 12xROKETSAN Cirit, 2xAIM-92 Stinger

ATAK 2 geliyor

TUSAŞ, T-129 ATAK Helikopteri’nde kazanılan teknolojik bilgi birikimi ve operasyonel tecrübe neticesinde, tamamen milli ve yerli imkân ve kabiliyetler ile tasarlanacak ‘ATAK 2 Taarruz Helikopteri Projesi’ne geçtiğimiz yılın son çeyreğinde başladı. Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, projeyi “ATAK helikopterinin de abisi olacak, daha ağır, daha atak bir helikopterin tasarım işlemlerine başladığımızı müjdeliyorum” diyerek duyurmuştu. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil’in 8 ton olacağını açıkladığı ATAK 2’nin silah taşıma kapasitesi daha yüksek olacak. ATAK 2 tamamen milli sistemler, artırılmış faydalı yük, modern aviyonik sistemler, ortak sistemler ve düşürülmüş lojistik maliyetle yüksek performans gibi özelliklere sahip olacak.

Haberin Devamı