Gazete Vatan Logo

‘Bu uçakla sınır dışı edemezsiniz’

Almanya’da havayolu pilotlarının, sığınma başvuruları reddedilen Afganların sınır dışı edilmelerine engel olmak için yüzlerce uçuşu gerçekleştirmediği açıklandı

‘Bu uçakla sınır dışı edemezsiniz’

Avrupa’da 2015’te yaşanan göçmen akını sırasında milyonlarca mülteciye kapılarını açan Almanya’da yargının Afganistan’ı ‘güvenli ülke’ olarak kabul etmesinin ardından başlayan sınır dışı etme operasyonu, ‘havada’ engele takıldı. Alman medya kuruluşu Deutsche Welle’nin haberine göre, sığınma başvuruları reddedilen Afgan mültecilere bir destek de havayolu pilotlarından geldi. Aralarında Lufthansa ve Eurowings’in de bulunduğu çok sayıda havayolu şirketinin pilotları, 2017 içerisinde Afgan mültecilerin sınır dışı edilmelerine engel olmak için yüzlerce uçuşu gerçekleştirmedi. Habere göre ülkenin en büyük havalimanının bulunduğu Frankfurt’ta pilotlar bugüne kadar 140 uçuşu durdurdu. Mültecilere destek veren pilotların Düsseldorf kentinde de 40’ın üzerinde uçuşu gerçekleştirmedikleri belirtiliyor. Uluslararası Af Örgütü, Almanya’nın Afganları sınır dışı etme kararının, onbinlerce mültecinin hayatlarını tehlikeye attığı uyarısında bulunuyor. Alman hükümeti son olarak, Şubat 2018’den itibaren geçerli olmak üzere, sınır dışı edilmeyi kabul eden mültecilere 3 bin Euro mali yardımda bulunmayı teklif etmişti.

Haberin Devamı

Can yeleklerinden çanta üretiyorlar

2015’te yaşanan göçmen akınının en önemli geçiş noktaları arasında yer alan Yunanistan’ın Midilli Adası’nda bir grup mülteci, Ege Denizi’ni geçişte göçmenlerin kullandığı can yeleklerinden kendilerine sıra dışı bir iş kolu yarattı. Efi Latsoudi adlı ada sakinin girişimiyle açılan dikiş atölyesinde çalışan göçmenler, Midilli sahillerinde biriken can yeleklerinden çanta ve cüzdan üretmeye başladı. Midilli Dayanışması adlı sivil toplum kuruluşunun da yardımıyla projeyi hayata geçiren mültecilerin ayda 600 ila 800 parça ürettikleri belirtiliyor. Latsoudi, atölyede çalışan 8 mülteci ve 2 Yunan çalışanın bugüne kadar 9 bin parça çanta ve cüzdan ürettiğini kaydetti.