Gazete Vatan Logo

‘Bihruz Bey sendromuna kapılmayın’

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Adına Yurtdışına Gönderilen Öğrenciler projesinin bilgilendirme toplantısı dün sona erdi. Proje kapsamında yurt dışına giden öğrenciler, Türkiye’ye döndüklerinde MEB tarafından ihtiyaç duyulan alanlarda istihdam edilecek.

Dört gün süren toplantının kapanış konuşmasını yapan MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, kendisinin de 1995’te 1416 bursiyeri olarak başvurusunun kabul edilmesi nedeniyle burslarla ilgili duygusal bir bağ hissettiğini söyledi. Tekin, müsteşar olduktan sonra bursların mantığını değiştirmeye çalıştıklarını ve bursiyerlerin daha rahat çalışabilmeleri için tedbir aldıklarını aktardı.
2013-2014 öncesiyle karşılaştırıldığında en önemli sorunun, koordine problemi olduğunu dile getiren Tekin, “Sizden önce gönderilenler ‘Türkiye’de sizinle kimse ilgilenmiyor’ tablosunu çizebilirler. Eski dönem için doğrudur. Bu süreci kontrol ediyoruz” dedi.

20 ilde tam gün eğitim

Yusuf Tekin, 1800’lü yıllarda yurt dışına giden öğrencilerin ‘Bihruz Bey Sendromu’na kapıldığını ve ülkelerini küçümsediklerine dikkat çekti. Öğrencilere “Türkiye’nin kendine özgü değerleri olan bir ülke olduğunu bilerek ona göre davranmanızı arzu ediyoruz” önerisinde bulunan Tekin, “Bu türden sendromlara girmeden döndüğünüzde hepinizin hizmet edeceği bir birikime sahip olmanızı istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Toplantı sonrasında soruları yanıtlayan MEB Müsteşarı, 20’ye yakın ilde tam gün eğitime geçildiğini, 2019-2020 eğitim öğretim yılında da Türkiye genelinde tam gün eğitime geçmeyi hedeflediklerini söyledi.