Gazete Vatan Logo

'Bana Bahattin'i sormayın!'

Karikatürün yaratıcısı sonunda isyan etti!

'Bana Bahattin'i sormayın!'

Baattin, açık ara sosyal medyanın en büyük fenomenlerinden... Facebook'ta 1 milyon, Twitter'da 700'i aşkın takipçisi var. Peki çizeri Uğur Gürsoy'un bu olaya tepkisi ne?

“Karakter benim çizimim ama espriler bana ait değil.” diyen Gürsoy, Akşam Gazetesi'nden Sibel Ateş Yengin'e konuştu. İşte o röportajın bir bölümü...

Bana Bahattini sormayın


Röportaj yapmak istediğimde ‘Bahattin’ karakterini konuşmak istemediniz. Neden?
Sosyal paylaşım sitelerinde dolaşan Bahattin esprilerinin benimle hiçbir ilgisi yok. O yüzden söyledim. Her telefon açan “Bahattin’i konuşalım” diyor. Ne dergiyi ne Bahattin’in Fırat’ın yan karakteri olduğunu bilir. İnternetten görüp sevmiş.

Esprilere bakıp da “Adama bak güzel espri patlatmış” diyor musunuz?
Arada birkaç tane beğendiğim vardı. Binlerce kişi yazınca Nasrettin Hoca fıkraları gibi anonim bir şey çıkıyor ortaya. Halkımız özlü sözü sever ya “Bir kadına şöyle davranırsan” diye başlayan ve benim hiç de beceremediğim cuk oturan sözler ekliyorlar. Mesaj içerikli bu cümleler totalde hiçbir işe yaramaz aslında ama aldı başını gitti. Mesela bir bıçaklama esprisi çıkmış ki bu beni çok rahatsız etti. Kendimi suçladım acaba geçmişte böyle bir şey mi çizdim diye baktım. Bıçaklama yok ortada. Bir İsviçre çakısıyla patlayan topu ikiye kesip şapka yapıyorlardı. Bir baktım “Fazla kıvırmayacaksın bıçaklarım” lafları dolanıp duruyor. Çok çirkin ve itici.

Bahattin fenomen oldu, hoşunuza gitmedi mi?
Tipin bilinmesi güzel tabii ama derginin satışı artar mı, sanmam. Bu maceranın kitabıyla kimse ilgilenmiyor. Esas karakter Fırat’tı ve ilk çıktığında deli gibi bir tipti. Hayal görürdü. Sonra Bahattin gibi daha ilginç yan karakterler çıktı. Fırat’ı kadınlar, Bahattin’i erkekler daha çok seviyordu. Bahattin mahalledeki korkulan, sinirli çocuktu. Fakir, türküler, arabesk şarkılar söyler. Duygusal biri, kendi kendine hezeyanlar yaşar mesela bir şey anlatırken bir anda ağlamaya başlar. Şimdi kadınlar hakkında acayip konuşan bir tip haline sokuldu.

Haberin Devamı