Gazete Vatan Logo

'Aile içi şiddet' mağduru 400 öğrenci barınıyor

Ankara'nın Polatlı İlçesi'ne 20 kilometre mesafedeki, tamamı aile içi şiddet mağduru 400 öğrencinin eğitim gördüğü Hikmet Uluğbay Yatılı ilköğretim Bölge Okulu'na (YİBO), Temelli Belde Belediye Başkanı Alaattin Türkoğlu 25 Bin YTL'lik yardımda bulundu

Ankaralı bazı işadamları ile birlikte okula gelen Başkan Türkoğlu, tüm öğrencilere kışlık ayakkabı, giyecek dağıttı ve okulun temizlik malzemesi ihtiyacını karşıladı. Eşi Sibel Türkoğlu ile öğrencilerle tek tek ilgilenen ve onlarla sohbet eden Türkoğlu, "Bunlar bizim çocuklarımız ve sahip çıkmalıyız. Yurdun dört bir yanından buraya gelen parçalanmış ailelerin çocukları bizim de sorumluluğumuz altındadır. Bundan böyle bu okula katkılarımız devam edecektir" dedi.

Okulda, değişik nedenlerle parçalanmış ailelerin ortada kalan çocukları eğitim görüyor. Yurtta kalan öğrenciler, hafta sonlarında da okuldaki işlere yardım ediyor. İlköğretim birinci sınıf öğrencisi minik Zülfikar, "Babam annemi tabanca ile öldürdü, amcam da beni bu okula getirdi. Hiç kimse beni aramıyor. Annemi ve babamı istiyorum" diyerek içinde bulunduğu psikolojik durumu dile getirdi.

AİLE İÇİ ŞİDDET MAĞDURLARI

Okul Müdürü Yüksel Aydın, öğrencilerin tamamının parçalanmış aile çocuklarından oluştuğunu belirterek şunları söyledi:

"Kiminin annesi ölmüş, kiminin babası. Ve hepsi de aile ortamından uzak, ailenin ne demek olduğunu bilmeyen çocuklar. Biz bunlara aile sevgisi de vermeye çalışıyoruz, ama hiç bir zaman gerçek aile gibi olamaz. Okulda maddi ve manevi zorluklar içerisinde eğitim vermeye çalışıyoruz. Bir yandan maddi ihtiyaçlarla boğuşurken, diğer yandan çocuklarımızı gelecekte topluma nasıl kazandıracağımızın kaygısını taşıyoruz."

400 öğrencinin bulunduğu YİBO'nda 25 öğretmen göre yapıyor. Öğretmenlerin çoğu ise Ankara'dan günübirlik olarak geliyor. Öğretmenler, çocukların kendilerini derslere veremediğini kaydederek, "Bunun en önemli nedeni, her çocuğun trajik aile öyküleridir. Çocuklar, gözlerinin önünde cereyan eden aile içi şiddeti unutamıyorlar ve bir şey sorduğunuz zaman cevap alamıyorsunuz. Böyle bir ortamda eğitim nasıl olabilir?" diye konuştu.

ÖĞRETMENİN İLGİNÇ ANILARI

Adının açıklanmasını istemeyen ve okula Ankara'dan gelip gittiğini belirten bir öğretmen ise yaşadığı bazı olayları şöyle anlattı:

"Maddi durumu iyi olan aileler de var, ancak çocuklarına yardım etmiyorlar. Bir gün lüks bir otomobille bir erkek ve bir bayan geldi. Oldukça şık giyimli kadının kucağında köpeği vardı. Çocuğunu gördü ve para bile vermeden çekip gitti. Hatta bizleri de `çocuğuma iyi bakmıyorsunuz' diye eleştirdi. Alkol bağımlısı bir veli ziyarete geldi, elinde bıçağıyla sağa sola saldırdı. Hepimiz korktuk ve bir şey yapamadık. Dağın başında bir köydesiniz, yapacağınız bir şey yok. Tüm arkadaşlar bir araya gelerek durumu kontrol altına aldık. Biz öğretmen olarak bunlarla da uğraşıyoruz. Eğitim mi vereceksiniz, bu işlerle mi uğraşacaksınız."

Haberin Devamı