Gazete Vatan Logo

‘7 denizler’de bayrağımız dalgalanacak

Başbakan Binali Yıldırım, “Türk bayraklı gemiler Baltık’tan, Kuzey Denizi’nden Batı Afrika’ya, Karadeniz’den Cebelitarık’a kadar denizcilerin ‘7 denizler’ diye tarif ettiği coğrafyada bayrağımızı dalgalandıracak ve denizcilikteki itibarımızın yükselmesine çok büyük katkı sağlayacak” dedi.

‘7 denizler’de bayrağımız dalgalanacak

Yıldırım, Türk Sahipli Koster Filosu’nun Yenilenmesi Projesi’nin imza törenine katıldı. Çalışmalar kapsamında kamunun yüzde 49, özel sektörün yüzde 51 ortak olduğu bir şirket kurulduğunu dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti: “Bunu bilerek böyle yaptık. Kamu kuralları burada işi yine başlatan. Mevzuat dolayısıyla hedeflerimizi gerçekleştirmemizde engel olan bir rol oynamasın. Dolayısıyla KOSTER AŞ’de özel sektör anlayışı, özel sektörün iş yapma imkân ve kabiliyetleri öncelikli olacak. Ancak devlettekini koruyup, sonra biz bakarız, ederiz öyle bir şey yok. Ortaksak herkes payını verecek. 100 milyon biz veriyorsak, 100 milyon da karşılığını koyacaksınız. Eş zamanlı gidecek, yoksa ortaklık baştan sakat olur. Onu peşinen söyleyeyim.”

Yıldırım, projenin 3.5 milyar dolarlık bir hacmi olduğunu belirterek, proje süresinin 10-15 yıl olduğunu sözlerine ekledi.

Akdeniz’de hakimiyet kurmalıyız

Projenin, denizcilik, gemi inşa sanayi için önemli bir proje olduğunu vurgulayan Binali Yıldırım, şöyle devam etti: “Karadeniz’de, Akdeniz’de bir ölçüde hâkimiyet kurabilmemiz lazım. Piyasayı kontrol edebilen bir hale gelebilmemiz lazım. Eğer bunu yapamazsak o zaman bu yaptığımız işin de amacına ulaşması zor olur. Bu projeyi hayata geçirince ne olacak? Bir kere çok zor şartlarda faaliyetini sürdüren gemilerimiz devreden çıkacak. Şimdi armatörlerin gözüne uyku girmiyor. ‘Gemisi battı mı? Tekneye bir şey oldu mu?’ Bu konuda rahat edecekler. Ayrıca gemi inşa sanayimiz küresel krizden etkilendi. Yeni inşalara ciddi canlılık gelecek, sektör 15 sene minimum 500 tekne yapacak.”

Haberin Devamı