Gazete Vatan Logo

‘7.7 olursa 625 bin can gider’

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı 5 oda tarafından hazırlanan deprem raporunda olası İstanbul depreminde, 625 bin insanın hayatını kaybedeceği bildirildi

‘7.7 olursa 625 bin can gider’

Elektrik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası İstanbul Depreme Hazır mı?” başlıklı raporu açıkladı. Rapora göre, en kötü senaryo Raporu, TMMOB l Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik açıkladı. Akçelik, “Bizlerin İstanbul için tasarladığı en kötü senaryo 1509 yılında yaşanan 7.7 büyüklüğündeki depremin tekrar olması. O dönemde İstanbul ve Galata’daki nüfus 160 bin kişi, 35 bin hane olarak ifade edildiği düşünüldüğünde bu depremde binde otuzluk bir ölüm oranı olmuş. Günümüze vurursak, İstanbul’daki nüfusun yaklaşık 20 milyon kişi olduğunu düşünürsek en az 625 bin insanın hayatını kaybedeceğini öngörmekteyiz” dedi.

Yüzde 50’si kaçak yüzde 40’ı ömrünü tamamlamış

Akçelik, “İstanbul’da mevcut yapı stokunun yüzde 50’si kaçak, yüzde 40’ı deprem ömrünü tamamlamış, yüzde 27’sinin deprem riskine bağlı olarak acilen yıkılması gerekmekte ve bu binaların sadece yüzde 35’inde DASK var. Dere yataklarını bile yerleşime açan imar uygulamaları, deprem bilincinin maalesef İstanbul’da yeterince oturtulmamış olması İstanbul’un tahmin edilenden daha yıkıcı bir etki alanı altında olacağının göstergesi” dedi. Raporda deprem sonrası toplanma alanları ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

- 470 deprem toplanma alanı 77 ‘ye düşmüştür. Bu alanlarda 2 milyon kişi için hazırlık yapıldığı ifade edilmektedir. Bir diğer sorun bu alanlara nasıl transfer yapılacağıdır.

- Toplanma alanlarına olmayan acil durum yollarıyla nasıl ulaşılacak?

- 1509’daki Büyük İstanbul Depremi sonrası Marmara Denizi’ndeki tsunamide 6 metreyi aşan dev dalgalar İstanbul ve Galata surlarını aşarak şehirde can kayıplarına yol açmıştır. Maltepe ve Yenikapı’daki dolgu alanlarının yaşanabilecek doğal afetin boyutunu doğal olmayan nedenlerle çok daha fazla büyütebileceği anlaşılmaktadır.

- Sağlık, su, yağmur suyu, atık su, sıcak su, kızgın su, buhar, kızgın yağ, yakıt, yangın, elektrik, iletişim ve tüm tesisat incelenmelidir.

250 yıllık yıkıcı deprem periyodu doldu, bekliyoruz
İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe, Türkiye’nin de üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu fay hattının dünyanın en tehlikeli faylarından biri olduğunu söyledi. Bingöl hizasından başlayıp Yunanistan’a kadar uzanan fay hattının herhangi bir noktasında yaşanabilecek depremin başka bir noktada yeni bir deprem riskini ortaya çıkarabileceğine işaret eden Gökçe, şöyle dedi, “Bu nedenle 17 Ağustos Gölcük merkezli deprem, İstanbul’u deprem tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır. Kuzey Anadolu fay hattının ürettiği tarihsel depremlere baktığımızda, yaklaşık 250 yıllık dönemlere denk gelen ve büyüklüğü 7 ve üzeri büyülükte olan depremlerin olduğunu görüyoruz. 1766 depremini dikkate aldığımızda 250 yıllık periyoda ulaştığı anlaşılmaktadır. Gökçe, ülke topraklarımızın yüzde 92 deprem tehlikesi altında; yüzde 66’sı ise birinci ve ikinci derecede tehlikeli deprem bölgesinde yer almaktadır. Nüfusu 1 milyonun üzerinde bulunan 11 büyük kent ve nüfusumuzun yüzde 70’i deprem tehlikesi altında.”

Haberin Devamı